Wie kiest voor inclusief jobdesign, voert een doorgedreven optimalisatie uit van de werkprocessen en onderscheidt de complexe van de eenvoudige, elementaire taken. Dit zijn taken die makkelijk aan te leren en uit te voeren zijn en waarvoor geen hoog scholingsniveau is vereist. De elementaire taken voeg je samen tot een nieuwe ondersteunende functie die je vervolgens in het werkproces integreert.
Hooggeschoolde werknemers worden hierdoor ontlast van ‘alle bijkomstigheden’ en krijgen meer ruimte voor de taken waarvoor ze zijn opgeleid. Door de creatie van een nieuwe functie met lage instapvoorwaarden, maak je je werkplek toegankelijk voor het nog beschikbare potentieel op de arbeidsmarkt, met name kortgeschoolden, mensen met een arbeidsbeperking, anderstaligen, 55-plussers, etc. Via financieel interessante formules als werkplekleren en coaching op maat, kunnen zij hun talenten ontplooien, (persoonlijke) groei realiseren en zo volwaardig bijdragen aan het rendement van je organisatie.
Bedrijven en organisaties die kiezen voor inclusief jobdesign, komen tegemoet aan de toenemende krapte op de arbeidsmarkt, voeren hetzelfde werk uit tegen een lagere kost, realiseren een hoger rendement en geven op realistische wijze invulling aan inclusief en maatschappelijk verantwoord ondernemen.