Werken & Samen Groeien: inclusief ondernemerschap in actie – Getuigenis IKEA

Sinds enige jaren werkt I-Diverso samen met IKEA. Dat inclusie een stevige pijler is in hun bedrijfsvoering, is voor ons uiteraard niet nieuw. Hun HR-initiatieven zijn erop gericht om op alle mogelijke manieren diversiteit en inclusie te bevorderen. Wie bij IKEA start wordt ondergedompeld in de waarden gedreven cultuur en engageert zich om te werken in een omgeving waar geloof, overtuigingen, verwachtingen en praktijken van werknemers verschillen.  

“Werken en Samen Groeien” is daar een prachtig voorbeeld van. We zetten het graag voor jullie in de kijker. Dit project, dat wereldwijd wordt uitgevoerd, biedt vluchtelingen de kans om stage te lopen bij IKEA. Laura De Boeck, sustainability leader bij IKEA België vertelt ons vol enthousiasme over de manier waarop zij met dit project sociale impact willen genereren en het narratief rond vluchtelingen hopen te veranderen. 

Meer info

De ambitie van IKEA België was om in 3 jaar tijd 80 vluchtelingen via een opleidingstraject/stage van 4 maanden voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Ondertussen staat de teller op 149 deelnemers en loopt het project voor het vierde jaar met alweer meer dan 40 nieuwe instappers. Ook de komende jaren blijft IKEA inzetten op dit initiatief.  

Stage als opstap naar werk 

Het project moet voor de deelnemers meer zijn dan louter een stage. Dankzij een goede screening (interesses, taalniveau,…) kan per deelnemer een geschikte stage worden aangeboden.  Elke deelnemer wordt tijdens de gehele periode bijzonder goed omkaderd. Zo staat er een buddy klaar als begeleider en wordt er door I-Diverso coaching en training voorzien. Zowel voor de stagiair als voor diens collega’s. Voor buddy’s is duidelijk omschreven wat hun rol is en wordt onder andere een opleiding rond interculturele communicatie voorzien. Tegen het einde van de stage worden deelnemende vluchtelingen begeleid in vervolgstappen richting werk. Een duurzame job vinden binnen IKEA of elders is het doel dat zij voor ogen hebben.  

Goede afspraken, een recept voor succes 

De deelnemers aan het project hebben vaak al heel wat meegemaakt. Hun vluchtverhalen zijn complex en intens. IKEA wil er dan ook alles aan doen om het project goed te doen verlopen en hen alle kansen te geven. Daarom is het belangrijk de tijd te nemen om mensen mee te krijgen in het verhaal en alles goed voor te bereiden.  

Het IKEA recept voor succes: 

 

  • Duidelijke afstemming rond de verwachtingen bij de kandidaten (het is een stage, geen job) 
  • Goede communicatie met en engagement van alle betrokken partijen 
  • Samenwerking met stevige partners om kandidaten toe te leiden 
  • Sterk inzetten op omkadering in samenwerking met een externe partner 

 

Sociale Impact en Verandering van Narratief 

Vanaf het begin werd het project opgestart als een impact project. Het moest een manier zijn om vooroordelen over vluchtelingen bespreekbaar te maken en het narratief errond een andere wending te geven. De betrokkenheid van de IKEA medewerkers en klanten spelen hier zeker een rol in. Maar IKEA wil meer. Ze zetten het initiatief waar ze kunnen in de kijker en willen ook andere bedrijven aansporen om met vluchtelingen aan de slag te gaan. Daarvoor maakten ze een werkboek waarin ze ervaringen en tips delen. Met een aantal eenvoudige stappen kom je al een heel eind.

Wil jij als werkgever met dit project aan de slag, dan kadert het geheel natuurlijk ook mooi in een rekruteringsverhaal. En heeft het ook positieve effecten op engagement en retentie. IKEA ervaart dat het een zoveelste initiatief is dat werknemers fier maakt om bij hen te werken 

Maak kennis met Edgar, een vluchteling uit Venezuela die een nieuw leven heeft opgebouwd in Brussel en van plan is zich te herenigen met zijn dochter.

“If I can say something to people that have misinformation about refugees it’s: We are not looking for charity, we are looking for opportunity. We just want to get back a normal life.” – Edgar, Venezuela 

 

Gerelateerde posts

UitgelichtHoe creëer je nieuwe kansen voor medewerkers die niet meer mee kunnen in hun nieuwe job?

Hoe creëer je nieuwe kansen voor medewerkers die niet meer mee kunnen in hun nieuwe job?

Concrete case waar I-Diverso samenwerkte met stad Geel voor inclusief jobdesign.

Lees meer
UitgelichtInclusief ondernemen met financiële steun van de overheid

Inclusief ondernemen met financiële steun van de overheid

Ben je als ondernemer overtuigd van de meerwaarde van een diverse en inclusieve werkomgeving? Nu is er een programma dat je helpt om werknemers met unieke talenten en behoeften te verwelkomen: Individueel Maatwerk.

Lees meer