Hoe creëer je nieuwe kansen voor medewerkers die niet meer mee kunnen in hun nieuwe job?

Meer info

De meeste jobs evolueren door de jaren heen. In het beste geval evolueren de medewerkers mee, maar dat blijkt niet altijd evident. Stad Geel merkte dit bij twee medewerkers. Hun job was enorm geëvolueerd, met zeer veel bijkomende vereisten. Deze mensen werkten al jaren voor de stad. Het was voor onmogelijk om de juiste competenties te ontwikkelen die nodig waren voor hun job.

Een menselijke en creatieve aanpak

De stad wilde een menselijke en creatieve oplossing om ze toch aan boord te houden. Samen gingen ze op zoek naar een functie die beter aansluit bij de talenten en competenties. Natuurlijk moest deze functie aansluiten bij de noden van de organisatie. Een duurzame heroriëntering dus en een win-winsituatie voor alle partijen.

De methodiek van inclusief jobdesign

De stad Geel deed beroep op I-Diverso voor de mogelijkheden van inclusief jobdesign. In het woord ‘jobdesign’ zit een deeltje ‘ontwerpen’. Hou dat in het achterhoofd. Want deze methodiek ontwerpt nieuwe banen uit bestaande functies. Voor dit traject combineerden we de methodiek van inclusief jobdesign met een jobcoachingstraject voor de medewerkers.

Op basis van deze methode van inclusief jobdesign bouwde inclusiearchitect Eva Ernst mee aan een job op maat voor de twee medewerkers. Ze sprak met alle betrokken partijen: de dienst personeel, de sectorverantwoordelijken, de direct leidinggevenden en de medewerkers zelf.

Taken en werkprocessen werden in kaart gebracht. Welke taken kan je overnemen van andere diensten? Vormen die samen een haalbaar geheel als nieuwe job? Werkbaar werk dus voor beide partijen.

I-Diverso coachte medewerkers een half jaar lang in hun nieuwe job. Dankzij jobcoaching leerden de medewerkers snel bij en voelden ze zich al snel vertrouwd met het nieuwe takenpakket.

Wij blikken tevreden terug op beide trajecten met I-Diverso. Het was een erg intensieve maar tegelijkertijd ook heel erg zinvolle aanpak. Inclusief jobdesign heeft ons een goed inzicht gegeven in de structuur van het werk en de werkpunten. Samen met heel de organisatie hebben wij hier een succes van gemaakt.

 

Stad Geel

Wil jij ook kansen creëren?

Herken je de problematiek?
Heb je interesse in inclusief jobdesign?
Nog vragen?

 

Contacteer ons
Afbeelding

Gerelateerde posts

UitgelichtInclusief ondernemen met financiële steun van de overheid

Inclusief ondernemen met financiële steun van de overheid

Ben je als ondernemer overtuigd van de meerwaarde van een diverse en inclusieve werkomgeving? Nu is er een programma dat je helpt om werknemers met unieke talenten en behoeften te verwelkomen: Individueel Maatwerk.

Lees meer
UitgelichtLaat je vacature niet opbranden

Laat je vacature niet opbranden

Een veelgemaakte fout? Vacatures verspreiden zonder dat ze een vuurtje doen branden in het hart van potentiële kandidaten.

Lees meer