Digitale Vaardigheden en Inclusie bij A-kwadraat

In een wereld die voortdurend in beweging is, kan het verrassend snel gebeuren dat mensen achterop raken vanwege hun digitale vaardigheden.

Dit staat echter haaks op de kernwaarde van A-kwadraat: ‘Iedereen inbegrepen’. Bij maatwerkbedrijf A-kwadraat werd deze uitdaging duidelijk toen de druk op digitale aanvragen voor jobbonussen toenam.

Hierop besloot HR-medewerker Sharon, in nauwe samenwerking met de ondernemingsraad en het comité voor preventie en bescherming, om vol in te zetten op het digitale luik van de zogenaamde “21ste-eeuwse vaardigheden”.

Meer info

Focus op werkgeluk

Bij A-kwadraat staat het welzijn én geluk van de werknemers centraal. Daarom wordt er speciale aandacht besteed aan het gebruik van digitale toepassingen voor privé-doeleinden. Digitale administratie, bankzaken en burgerprofielen zijn immers een zorg van veel werknemers.

Digitale Opleiding door I-Diverso

Het proces begon door ongeveer 250 doelgroepmedewerkers – bijna de helft van de organisatie – in te delen in 4 niveaus op basis van hun kennis van smartphones, social media, apps en digitale sleutels. Zelfs niveau 0 bleek relevant, waarbij ondersteuning werd geboden aan medewerkers zonder smartphone of computer.

Sharon nam hen mee naar DigidakPro. DigidakPro is trouwens de organisatie i.s.m I-Diverso die alle digitale opleidingen organiseerde. Op hun locatie werden de medewerkers op een speelse manier vertrouwd gemaakt met computers, muizen en zelfs smartphones. Deze waardevolle ervaring werd later met trots gedeeld in de interne nieuwsbrief ‘A-kwapraat’!

Uiteraard waren er onderweg kleine uitdagingen, zoals het omgaan met afwezigheden door ziekte. De productievloer moest blijven draaien. Maar het harde werk loonde en kwam het medewerkersgeluk ten goede, soms op verrassende manieren, zoals het installeren van stappentellers op de smartphone van de deelnemers.

Gastvrije Onboarding en Integratie

Voor nieuwe collega’s zullen opnieuw sessies worden georganiseerd, waarbij tijdens de onboarding hun digitale niveau zal worden geëvalueerd. Onboarding bij A-kwadraat is een uitgebreide 3-daagse ervaring, geleid door talentcoach Nicolas, waarbij grondig gekeken wordt naar waar nieuwe collega’s het beste binnen de productieafdelingen passen, rekening houdend met hun taalniveau en andere vaardigheden.

Deze uitgebreide kennismaking en evaluatie hebben een grote meerwaarde, waarbij niet alleen de meest geschikte job wordt bepaald, maar ook waardevolle banden worden gesmeed, waardoor nieuwe collega’s zich vanaf dag één welkom en gewaardeerd voelen op hun nieuwe werkplek.

Sociale Ondersteuning en Toegankelijkheid

De organisatie denkt ook aan een Terugkomdag voor ‘de nieuwe groep van toen’, om de verbinding te versterken en het integratieproces te ondersteunen. Onboarding is voor A-kwadraat ook een belangrijk en kleurrijk gebeuren waarbij iedereen, ongeacht hun achtergrond, kansen krijgt op de vloer. De sociale dienst staat altijd klaar om te helpen, met een team van 5 collega’s die een open bezoekuur bieden voor allerlei vragen.

Blijvend Investeren in Groei en Ontwikkeling

Naast deze inspanningen worden ook andere opleidingen aangeboden, zoals flexibele opleidingen als alternatief voor tijdelijke werkloosheid, en cursussen over veilig fietsen naar het werk. Ook de maatwerkcoaches worden niet vergeten, met o.a. stevige investeringen in opleidingen gericht op diversiteit, weerstand en feedback geven.

Met al deze initiatieven toont A-kwadraat dat het erg toegewijd is aan de groei en het welzijn van zijn medewerkers en dat de kernwaarde ‘Iedereen inbegrepen’ zeker geen lege doos is!

Gerelateerde posts

UitgelichtHoe creëer je nieuwe kansen voor medewerkers die niet meer mee kunnen in hun nieuwe job?

Hoe creëer je nieuwe kansen voor medewerkers die niet meer mee kunnen in hun nieuwe job?

Concrete case waar I-Diverso samenwerkte met stad Geel voor inclusief jobdesign.

Lees meer
UitgelichtInclusief ondernemen met financiële steun van de overheid

Inclusief ondernemen met financiële steun van de overheid

Ben je als ondernemer overtuigd van de meerwaarde van een diverse en inclusieve werkomgeving? Nu is er een programma dat je helpt om werknemers met unieke talenten en behoeften te verwelkomen: Individueel Maatwerk.

Lees meer