Laat je vacature niet opbranden

Een veelgemaakte fout? Vacatures verspreiden zonder dat ze een vuurtje doen branden in het hart van potentiële kandidaten.

Meer info

Voor een vacature die de aandacht trekt, heb je brandstof nodig. Sprekende teksten en beelden die je organisatie doen schitteren. Foto’s van teamdagen die zin doen krijgen om erbij te horen.

Laat potentiële kandidaten voelen dat ze welkom zijn, ongeacht leeftijd, afkomst, geslacht, religie of fysieke beperkingen. Formuleer niet al meteen hoge verwachtingen. Want ze blussen de interesse nog voor je effectief kan nagaan of de kandidaat geschikt is.

Kijk eens kritisch naar je eigen vacature. Is alles wat erin staat ook echt nodig?

  • Moet de werknemer perfect Nederlands kunnen spreken of kan dit aangeleerd worden met coaching op de werkvloer?
  • Is een rijbewijs B vereist voor verplaatsing?
  • Is een diploma of ‘5 jaar ervaring in een gelijkaardige functie’ noodzakelijk?
  • Is het duidelijk welke skills je verwacht bij de start en welke dingen de kandidaat kan leren on the job?

Het is de wil, niet de skill, die iemand vol vuur voor je organisatie doet werken. Een openstaande functie ook een springplank zijn voor mensen die ervaring willen opdoen. Zo zijn er tal van soorten stages waaruit een aanwerving kan volgen.

Door stages aan te bieden, activeer je een grote pool waardevolle arbeidskrachten die hun talenten kunnen tonen, ondanks een afstand tot de arbeidsmarkt. Op deze manier ga je voor warme kansen bieden.

Nog dingen die het vermelden waard zijn. Organiseert je organisatie een scholing? Welke opleidingen zijn er? Is er een meter of peter die de kandidaten bijstaat in hun inwerkperiode? Zicht op ondersteuning kan voor een geschikte kandidaat het laatste zetje zijn om toch te solliciteren.

Zorg dat je vacature niet bulkt van moeilijke en dure woorden. Met klare taal en sprekende afbeeldingen ga je voor een no nonsens opstelling die opvalt tussen andere vacatures.

 

Gerelateerde posts

UitgelichtHoe creëer je nieuwe kansen voor medewerkers die niet meer mee kunnen in hun nieuwe job?

Hoe creëer je nieuwe kansen voor medewerkers die niet meer mee kunnen in hun nieuwe job?

Concrete case waar I-Diverso samenwerkte met stad Geel voor inclusief jobdesign.

Lees meer
UitgelichtInclusief ondernemen met financiële steun van de overheid

Inclusief ondernemen met financiële steun van de overheid

Ben je als ondernemer overtuigd van de meerwaarde van een diverse en inclusieve werkomgeving? Nu is er een programma dat je helpt om werknemers met unieke talenten en behoeften te verwelkomen: Individueel Maatwerk.

Lees meer