WAAK bouwt aan inclusie met de kracht van taal

Bij WAAK, een maatwerkbedrijf met 2.100 medewerkers waarvan 1.700 maatwerkers, staat inclusie centraal. Met 54 verschillende nationaliteiten op de werkvloer en medewerkers die soms weinig of geen kennis hebben van het Nederlands, vormt taal een cruciale schakel in het inclusieve beleid van de organisatie. Om hierop in te spelen, ging WAAK in 2019 een partnerschap aan met I-Diverso voor het organiseren van taallessen Nederlands op de werkvloer. Het resultaat? Een positieve impact op zowel de medewerkers als de organisatie.

Afbeelding
Maatwerkbedrijf WAAK sfeerbeeld

De aanpak van I-Diverso in WAAK

WAAK biedt taallessen aan op drie niveaus, aangepast aan de behoeften van hun medewerkers. Nieuwe medewerkers worden bij hun start gescreend op hun taalniveau en krijgen toegang tot een gepersonaliseerd leertraject. “Het traject is echt op maat uitgewerkt,” vertelt Lien Carlier, verantwoordelijke HR Proces en Ontwikkeling bij WAAK. “We merken dat door de opleidingen medewerkers meer spreekdurf hebben en actiever deelnemen aan zowel werkgerelateerde als sociale activiteiten.”

Bart Soenens, content Marketeer binnen WAAK en eveneens betrokken bij de opleidingen,  benadrukt het belang van deze investering: “Jaarlijks investeren we €150.000 in lessen Nederlands op de werkvloer. Het is essentieel voor onze mensen om te kunnen deelnemen aan de activiteiten op de productievloer. Het gevoel van isolatie verdwijnt en het versterkt hun integratie, zowel op het werk als daarbuiten.”

Impact op het werk en daarbuiten

De impact van de taallessen is merkbaar in alle lagen van de organisatie. Medewerkers voelen zich niet alleen meer betrokken bij het werk, maar ook bij andere initiatieven binnen WAAK. Lien Carlier merkt op: “De durf om te spreken is enorm gegroeid. Dat verlaagt drempels en versterkt de band met de organisatie. Collega’s nemen nu makkelijker deel aan personeelsfeesten en andere evenementen. “

De kracht van deze aanpak blijkt ook uit getuigenissen van de medewerkers zelf. Sadiqi Naqibullah, maatwerker bij WAAK, vertelt: “Nederlands leren was heel belangrijk voor mij. Het helpt me beter werken en communiceren met collega’s. Maar ook thuis is het nuttig, bijvoorbeeld bij bankzaken en facturen. Het grootste voordeel? Het opent de deur om verder te studeren en mijn kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.”

Bart Soenens en Lien Carlier
maatwerkbedrijf WAAK

Uitdagingen en toekomst

WAAK blijft zoeken naar manieren om de diversiteit en verschillende taalniveaus van hun medewerkers beter te ondersteunen. “We werken met meer dan 150 uurroosters, wat het organiseren van opleidingen uitdagend maakt,” vertelt Lien Carlier. Toch blijft de motivatie hoog. “Het is fantastisch om te zien dat opleidingen nu door de hele organisatie gedragen worden. Ook leidinggevenden moedigen medewerkers aan om deel te nemen.”

Innovatie blijft een speerpunt in de samenwerking. Er wordt volop geëxperimenteerd met tools zoals Google Lens en e-learning. Ook test WAAK (AI-)oplossingen voor simultane vertalingen om de communicatie te optimaliseren.

Conclusie

De samenwerking tussen WAAK en I-Diverso is een schoolvoorbeeld van hoe investeren in inclusie zowel medewerkers als organisaties sterker maakt. Het integreren van taalondersteuning op de werkvloer draagt bij aan de persoonlijke groei van medewerkers en een meer verbonden werkcultuur. Bart Soenens verwoordt het treffend: “Succesvolle integratie begint met taal. En daar blijft WAAK, samen met I-Diverso, voluit op inzetten.”

Meer weten over Maatwerkbedrijf WAAK? https://www.waak.be/nl

 

Wil jij net als WAAK lessen Nederlands opzetten binnen jouw bedrijf?  

Neem contact op met ons team. Wij denken graag met je mee! 

 

Gerelateerde posts

UitgelichtGemeente Grimbergen ondersteunt medewerkers via taalcoaching

Gemeente Grimbergen ondersteunt medewerkers via taalcoaching

Inclusieve werkvloeren realiseren begint met elkaar begrijpen. Logisch dat veel van onze I-Diverso collega’s inzetten op taalcoaching. Op dit moment loopt er een mooi traject in de Gemeente Grimbergen.

Lees meer
UitgelichtMounir Samuel over taal en diversvaardige tewerkstelling

Mounir Samuel over taal en diversvaardige tewerkstelling

Mounir Samuel bespreekt in deze aflevering hoe taal tot uitsluiting kan leiden en pleit in zijn boek ‘Je Mag Ook Niets Meer Zeggen’ voor diversvaardige communicatie. Hij benadrukt het belang van een gelijkwaardige samenleving en deelt concrete inzichten om systematische uitsluitingen te doorbreken, zowel op de werkvloer als in de maatschappij.

Lees meer