Taal als sleutel tot inclusie: hoe het Heilig Hart Ziekenhuis Leuven inzet op taaltrajecten met I-Diverso

In het Heilig Hart Ziekenhuis in Leuven staat inclusie hoog op de agenda. Eén van de belangrijkste pijlers daarbij? Taal!  

Met een groeiend aantal anderstalige medewerkers ontstond de nood om taalbarrières te doorbreken en werk te maken van heldere communicatie op de werkvloer. Dat leidde tot een intensieve samenwerking met I-Diverso via een WSE 59-traject. Een leerrijke ervaring voor zowel anderstalige als Nederlandstalige collega’s én hun leidinggevenden. 

Afbeelding

De start van de samenwerking

De kiem voor dit traject werd al gelegd vóór de komst van de huidige learning & development coördinator Elsemarie Van De Wauwer. ‘Mijn voorganger merkte de uitdagingen op bij anderstalige medewerkers en ging op zoek naar externe partners. Na gesprekken met verschillende organisaties bleek I-Diverso de best match. Het klikte, en al snel werd het traject opgestart. 

Een gelaagd en inclusief taaltraject 

De aanleiding voor het project was tweeledig: een inclusief personeelsbeleid dat iedereen omarmt én het groeiende aantal medewerkers met een andere moedertaal, verspreid over verschillende afdelingen zoals logistiek, schoonmaak en zorg.  

Om hun werk veilig, vlot en met voldoende wederzijds begrip te kunnen uitvoeren, is een goede kennis van het Nederlands cruciaal — zowel voor de communicatie met patiënten als collega’s. Daarom werd er gekozen voor 3 sporen: 

  1. Conversatietafels Nederlands voor anderstaligen 
  2. Workshops voor Nederlandstalige collega’s 
  3. Sessies voor leidinggevenden 

Deze gelaagde aanpak zorgde ervoor dat iedereen ondersteuning kreeg op maat van zijn of haar rol en noden. 

Conversatietafels: laagdrempelig en warm

Een vijftiental anderstalige medewerkers volgde Nederlandse conversatietafels in kleine, veilige groepen. Fouten maken mocht, persoonlijke inbreng werd aangemoedigd, en het geheel had een niet-schoolse, warme aanpak. 

De reacties waren unaniem positief. De deelnemers voelden zich sterk ondersteund, net omdat de aanpak laagdrempelig en volledig afgestemd was op hun noden.   

Ze namen telkens met veel enthousiasme deel aan de sessies. Het traject bracht hen niet alleen vooruit in hun job, maar gaf ook een boost aan hun zelfvertrouwen en communicatie in het dagelijks leven. 

Bewustwording bij Nederlandstalige collega’s

Aanvankelijk was er bij sommige Nederlandstalige collega’s terughoudendheid om deel te nemen aan de workshops, maar dat veranderde snel,” aldus Laura Raeymaekers, HR-medewerker bij het HH Ziekenhuis. De eerste workshop werd dan ook snel als verrijkend beschouwd, met heldere inzichten en praktische tips. 

Collega’s ontdekten dat duidelijke communicatie méér is dan gewoon Nederlands spreken. Dialecten, spreekwoorden of uitdrukkingen als “Wat is er aan de hand?” kunnen al snel verwarrend zijn voor anderstaligen.  

Deze bewustwording maakte het traject heel waardevol. Collega’s leerden hoe ze hun taalgebruik konden aanpassen wat de communicatielijn met anderstalige collega’s verbeterde. 

Leidinggevenden als verbindende schakel 

Ook leidinggevenden kregen hun eigen sessies. Inhoudelijk een beetje vergelijkbaar met de sessies van de collega’s maar dan met net iets meer theorie en achtergrond.  

Hoe voer je een helder evaluatiegesprek met een anderstalige medewerker? Hoe zorg je voor wederzijds begrip binnen een divers team? Aan de hand van praktijkcases gingen ze concreet aan de slag met communicatie-uitdagingen binnen hun teams. 

Het traject werd bewust opgebouwd in lusvorm: eerst kwamen de leidinggevenden aan bod, dan alle collega’s, en tot slot opnieuw de leidinggevenden. Zo konden inzichten uit alle hoeken circuleren en werd de loop duurzaam gesloten.  

De mensen achter het traject

Een belangrijke rol was weggelegd voor coach Hilde Van Elewout van I-Diverso. Met haar aanstekelijke enthousiasme, ervaring en warme aanpak wist ze telkens de juiste snaar te raken. Haar werkmethoden (apps, werkboekjes of interactieve spellen) werden steeds afgestemd op de mensen die ze voor zich had.  

Ook adviseur en coach Philip Degelin droeg sterk bij, vooral op vlak van subsidieaanvragen en administratieve ondersteuning. Dankzij zijn expertise werd het HR-team ontzorgd en kon het ziekenhuis maximaal gebruik maken van de beschikbare middelen. 

Wat brengt de toekomst? 

Het ziekenhuis wil verder bouwen op de inzichten en ervaringen uit dit traject, met blijvende aandacht voor inclusieve communicatie.  

De vraag naar een vervolgtraject is groot – vooral bij de anderstalige medewerkers. Er wordt daarom onderzocht of er volgend jaar opnieuw conversatietafels en workshops kunnen worden aangeboden.   

Conclusie: taal als hefboom voor werkgeluk

Het WSE 59-traject in het Heilig Hart Ziekenhuis toont aan hoe taaltrajecten echte impact kunnen hebben. Niet alleen de taalvaardigheid van anderstalige medewerkers werd versterkt, ook het onderlinge begrip tussen collega’s kreeg een boost. 

Het project is een mooi voorbeeld van hoe investeren in taal, meteen ook een directe investering is in werkgeluk, veiligheid én kwaliteit van zorg.

Het traject sluit ook naadloos aan bij de employer branding van het ziekenhuis dat zich vertaalt in de slogan Dichtbij beter. De warme, verbindende sfeer die daarmee wordt opgeroepen, werd in dit project helemaal tastbaar ❤️

 

Heb jij ook interesse in zo’n traject binnen jouw organisatie?
Laat van je horen!

 

Gerelateerde posts

UitgelichtHoe communicatieworkshops bij Ecoso vzw mensen verbinden 

Hoe communicatieworkshops bij Ecoso vzw mensen verbinden 

In december 2024 startte coach Nancy Van der Cammen met inspirerende communicatieworkshops bij Cirkels en het Fietsatelier, beide werkingen van Ecoso vzw.

Lees meer
UitgelichtWAAK bouwt aan inclusie met de kracht van taal

WAAK bouwt aan inclusie met de kracht van taal

Met 54 verschillende nationaliteiten op de werkvloer vormt taal een cruciale schakel in het inclusieve beleid van WAAK. Daarom sloeg het bedrijf de handen ineen met I-Diverso om taallessen aan te bieden op de werkvloer.

Lees meer