Bij Gregoor Iveco-dealer van de Benelux, waar groei centraal staat, is er één essentiële pijler die alle anderen ondersteunt: de voortdurende ontwikkeling van de medewerkers. Het zijn net deze medewerkers die het bedrijf vooruit stuwen en de motor van groei vormen. Om deze groei te stimuleren en verbinding te creëren, heeft het bedrijf gekozen voor hands-on taalcoaching. In deze blog ontdekken we de waarde van deze aanpak en de krachtige resultaten die het oplevert.
Elke ochtend neemt Kristin, verantwoordelijk voor HR en tevens vrouw des huizes, de tijd om iedereen te begroeten. Ze informeert niet alleen naar professionele prestaties, maar ook naar persoonlijk welzijn. Deze toewijding en betrokkenheid tonen de waarde die het bedrijf hecht aan zijn medewerkers als de drijvende kracht achter het succes.
Hoewel Engels een algemene voertaal is, heeft het bedrijf gemerkt dat het niet altijd de gewenste verbinding tot stand brengt. Een vertaling (denk maar aan Google Translate) kan soms subtiel afwijken, waardoor misverstanden kunnen ontstaan. Daarom is ervoor gekozen om Nederlands als gemeenschappelijke taal te hanteren. Door dezelfde taal te spreken, wordt wederzijds begrip bevorderd en ontstaat er een betere interactie tussen medewerkers.
Het succes van taalcoaching ligt in de persoonlijke aandacht die wordt besteed aan de deelnemers. Taalcoach Hélène is gepassioneerd en betrokken, en integreert de interesses van de deelnemers. Door rekening te houden met individuele hobby's, culturele achtergronden en zelfs uitdagingen (zoals het invullen van belastingformulieren of het opstellen van geboortekaartjes) wordt leren betekenisvol. Het inspelen op de intrinsieke motivatie van de deelnemers zorgt voor een diepere betrokkenheid en stimuleert een positieve houding.
Dit wordt duidelijk geïllustreerd door het verhaal van André, die na het voltooien van zijn eigen coachingstraject nu fungeert als buddy voor nieuwe anderstalige collega's. Zo worden ze warm onthaald binnen de Gregoor familie.
Tijdens een rondleiding op de werkvloer, geleid door de deelnemers zelf, werd ik overtuigd van de voordelen van die hands-on taalervaring. Taal wordt werkelijk tastbaar wanneer individuen de kans krijgen om te leren binnen de specifieke omgeving waarin ze zich bevinden/werken. Elke omgeving ademt een unieke, taalspecifieke context. Zo kan een beschadigde vrachtwagen bijvoorbeeld "gedeukt", "geroest" of werkelijk "defect" zijn, terwijl dezelfde woorden in een andere context weer een geheel andere betekenis kunnen hebben.
Vanwege de voortdurende aandacht van de werkvloer voor duurzaamheid en maatschappelijke behoeften, kreeg coach Hélène onlangs de taak om zich te richten op afvalreductie. Dit is een onderwerp waarvoor Gregoor Trucks zelf suggesties biedt om tijdens de coachingsessies te benutten. Dit benadrukt op zijn beurt het op maat gemaakte karakter van de taalcoaching.
Wil je op jouw werkvloer ook verbinden door te investeren in taal?