Tips & tools voor inclusief ondernemen

Diversiteit betekent mensen met verschillende perspectieven, ervaringen, meningen en misschien zelfs andere werkstijlen of verwachtingen. Dat maakt diversiteit binnen organisaties een uitdaging. Het brengt mogelijkheden, maar vraagt ook draag- en daadkracht om diversiteit binnen organisaties in goede banen te leiden. We delen graag enkele tools om samen te werken aan een divers en integraal personeelsbeleid. Hieronder vind je tools zoals:

onze digitale HR-scan: hiermee krijg je snel een zicht op inclusie en diversiteit binnen je bedrijf
een gratis e-book over inclusief werven & selecteren
tools uit het lerend netwerk rond diversiteit
een link naar ons YouTube kanaal met inspirerende getuigenissen

Digitale HR-scan

Bestaande HR-activiteiten onder de loep: Een korte bevraging die peilt naar de inspanningen omtrent inclusief ondernemen in de organisatie. Wat ondernam je organisatie al op vlak van diversiteit & inclusie en wat zijn nog groeimogelijkheden?
Kan je de scan hieronder niet invullen? Bekijk de online versie.

Gratis e-book Inclusief werven en selecteren

Wil je meer weten over de succesvolle werving & selectie van nieuwe medewerkers op een diverse werkvloer?  ‘Inclusief werven en selecteren’ is een praktisch online bundel die onderstaande thema’s breed benaderd:

  • een inclusieve visie implementeren
  • aantrekkelijke vacatures opstellen
  • verrassende wervingskanalen aanwenden
  • en toegankelijke sollicitatietrajecten doorlopen…

Laat je contactgegevens achter en krijg onmiddellijk de link naar ons gratis e-book. Deze gegevens geven ons een indruk van het interessepubliek.

Visie & Strategie

Organisaties moeten steeds meer uitdagingen aangaan die culturele diversiteit binnen het bedrijf met zich meebrengt. Om deze uitdagingen te overbruggen moeten ze beschikken over een klimaat dat openheid kent voor de verschillen die diversiteit met zich meebrengt.

Klaar voor een open minded omgeving? Richt de neuzen in dezelfde richting met onderstaande links.

Rekrutering & Selectie

In de praktijk blijkt het niet altijd even makkelijk te zijn om werkzoekenden met een migratieachtergrond, beperking, rugzak… te bereiken. Een duidelijke, toegankelijke selectieprocedure kan al een eerste stap zijn. Je rekruterings- en selectiebeleid is een eerste veruiterlijking van je diversiteitsbeleid.

Wil jij ook de stap wagen? Laat je inspireren door onderstaande links:

Onthaal & Integratie

Een passend en doordacht onthaal leidt tot een win-win situatie. De nieuwe werknemer voelt zich met een welkom en weet wat van hem verwacht wordt. Het bedrijf en de collega’s ondersteunen hem bij een snelle integratie op de werkvloer.

Voor anderstalige werknemers is het echter niet altijd eenvoudig om de grote hoeveelheid aan nieuwe informatie te verwerken en de geschreven informatie zoals het arbeidsreglement, de onthaalbrochure, … zelfstandig door te nemen.

Hierbij enkele aandachtspunten en tools.

Bedrijfscultuur & Diversiteit

De cultuur van een organisatie is een onzichtbaar verschijnsel, maar heeft vaak meer invloed op werkwijze en gedragingen dan gedacht wordt.

Met onderstaande links helpen we bij stilstaan bij de specifieke organisatiecultuur die er heerst: