Inclusief jobdesign is één van de aangewezen methodes om van inclusief ondernemen in je organisatie of bedrijf een echt succesverhaal te maken. Je omzeilt niet alleen de krapte op de arbeidsmarkt, tegelijk ontwikkel je een interessante business case...
‘Beste werkzoekende, er is vandaag geen vraag naar jou. De jobs zijn te hoog gegrepen.’
‘Beste werkgever, je zoekt naar een witte raaf. Je verwacht te veel. Je vraag kan niet worden ingelost’. Onze huidige arbeidsmarkt vertoont gebreken. Tussen vraag en aanbod bestaat een structurele mismatch. Bedrijven ondervinden grote moeite om juist geschoolde medewerkers te vinden waardoor vacatures niet meer ingevuld geraken. Ondanks deze krapte blijven toch nog heel wat werkzoekenden aan de zijlijn staan: in ogen van werkgevers zijn ze te weinig geschoold, te oud of spreken ze een andere taal. Hierdoor krijgen deze mensen, ondanks hun kwaliteiten, moeilijk toegang tot de arbeidsmarkt.
Inclusief jobdesign is een succesvolle manier om deze vicieuze cirkel te doorbreken. Bij jobdesign kijk je vanuit een andere blik naar het werkproces en onderscheid je de complexe van de eenvoudige, elementaire taken. Dit zijn taken die makkelijk aan te leren en uit te voeren zijn en waarvoor geen hoog scholingsniveau is vereist. De elementaire taken voeg je samen tot een nieuwe functie die je vervolgens in het werkproces integreert. Hooggeschoolde werknemers worden hierdoor ontlast van ‘alle bijkomstigheden’ en krijgen meer ruimte voor de taken waarvoor ze zijn opgeleid. Door de creatie van een laagdrempelige (ondersteunende) instapfunctie maak je je werkplek toegankelijk voor het nog beschikbare potentieel op de arbeidsmarkt.
De implementatie van inclusief jobdesign gebeurt via werkplekleren en coaching op maat van alle betrokkenen. Wie kiest voor jobdesign, wapent zich niet alleen tegen de krapte op de arbeidsmarkt, maar ontwikkelt tegelijk een interessante business case met een efficiëntere personeelsinzet, besparing op de loonkost én realisatie van een hoger rendement. Bovendien maak je je organisatie of bedrijf inclusief en druk je je stempel op maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Benieuwd naar meer? Op inclusiefjobdesign.be kan je terecht voor extra informatie over jobdesign, de meerwaarde, het implementatietraject en een aantal 'good practices'. De website kwam tot stand dankzij het ESF-project All Inclusive@Work. Of laat je inspireren door dr. Brigitte A.G. van Lierop, senior partner bij Disworks in Nederland. Aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden vertelt Brigitte over de mogelijkheden van inclusief jobdesign voor bedrijven die hun vacatures moeilijk ingevuld krijgen.
Wil jij ook groeien als inclusieve onderneming en ben je benieuwd wat inclusief jobdesign voor jouw bedrijf of organisatie kan betekenen? Contacteer ons voor een kennismakingsgesprek.
Inclusief ondernemen is de werkvloer stap voor stap toegankelijk maken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Via deze blog willen we jou daarbij helpen. Elke maand posten we een bericht en geven we tips & tricks over onderwerpen, uitdagingen en actualiteit rond het thema inclusief ondernemen.